Blog

Blog

14 mei 2020 Martine Nijmeijers

 

Ik ben fan van Deense modemerken! Kopenhagen vind ik een wereldstad. Tijdens de modebeurzen Ciff & Revolver is het één groot feest op straat voor mij. Wat een goede smaak hebben de Scandinaviërs en altijd de juiste stijl. Fashion komt uit Scandinavië. Zo inspirerend en steeds weer vernieuwend…

 

Minimalisme

Een hele lange periode stonden de Denen vooral bekend om hun minimalisme, pure eenvoud in een cleane sfeer. Zowel in modellering (non-fit en overhemdvormen) als in kleurgebruik (navy, black & antraciet). Veelal gecombineerd met witte sneakers en afgewisseld met maritieme strepen. Een modebeeld dat dankbaar werd overgenomen door ons! Met als kanttekening dat de Denen wel iets meer lef toonden, door bijvoorbeeld de spierwitte sneakers gewoon met zwarte maillots te dragen. In Nederland vonden ze dat, behalve de echte fashionista’s, wel een beetje gek.

 

Vrouwelijkheid en fantasie

En dan lijkt het modebeeld ineens compleet om te slaan en draait het in Scandinavië juist om vrouwelijkheid en fantasie! Weg is het minimalisme en daar komen de ruches, pofmouwen, veel kleur, maxi jurken, lurex en leopard print voor terug. En ik vind dit ook weer leuk!! Mix & match van deze ingrediënten maakt het allemaal nog spannender. Het tuttige bloemenprintje wordt juist weer hip door alle panters. Veel gebruik van lurex in de stoffen, waarbij je gouden accessoires zo mooi uitkomen. Wikkelvormen in lange rokken en jurken. En dan in combinatie met kleurige hippe, afwijkende sneakers zodat alles echt draagbaar is. Ook op het schoolplein en in de supermarkt! Het is toch jammer deze goede outfits alleen voor feestjes en gezellige etentjes te bewaren? De rok wordt stoerder met een sweater en bij de romantische broderie blouse hoort een goede vintage jeans.

 

Beschaafd

Ik denk dat Scandinavië de Leopard print weer echt op de (mode)kaart heeft gezet, maar wel op hun eigen beschaafde manier! Want dat is het voor mij; écht fashion, maar wel altijd beschaafd. En dat doen ze nu weer met heel veel andere mode items; de fancy overall , oversized blazer, paperbag trousers, padded shoulders top, metallics en de kleur lila! Een styling die je verrast en direct raakt om vervolgens weer verliefd op te worden! Bij mij lukt dat steeds weer….

 

Deense fashion

En natuurlijk ben ik niet de enige fan. Deense fashion is populair in Nederland! Wij lijken natuurlijk ook wel op elkaar wat betreft lengte en bouw, met een haast gelijk klimaat. Dat eerste komt goed uit wat betreft pasvorm. Deense fashion past ons altijd, nooit een maatje groter nodig, soms zelfs eerder kleiner. Want echt oversized dragen is nog wel een ding voor ons Nederlanders. De Deense dames hebben daar juist weer helemaal geen moeite mee. Een beetje meisjesachtig past bij hun. Het tweede zorgt ervoor dat we op dezelfde momenten behoeften hebben aan dezelfde soort spullen. Dit alles in grote tegenstelling tot de Zuid-Europese landen. Opvallend is wel dat wij heel erg open staan voor de mode-invloeden vanuit Scandinavië, andersom nog niet zo heel erg. Scandinaviërs dragen vooral hun eigen merken. Terwijl wij in Nederland ook hele sterke namen hebben! Maar wie weet wat er allemaal nog kan gebeuren…❤️

 

Dit artikel over mode is geschreven door Martine van Fashiøn By Martine.

Zij is lang actief geweest in de modewereld als inkoopster en styliste. Momenteel timmert zij lekker aan de weg met haar eigen mode adviesbureau en schrijft zij om de week een mode artikel op Enjoy!

 

 

“Wat zijn de gevolgen van de Corona-crisis voor de fashion industry?”

Terwijl het coronavirus zich steeds verder verspreidt, neemt ook haar impact steeds meer toe en beginnen de directe gevolgen voelbaar te worden.

Iedereen wordt geraakt, ook jij en ik.

Het lokale café verliest klandizie nu ome Bert daar niet meer gewapend met krant, om stipt negen uur, zijn dagelijkse bakkie pleur kan drinken.

De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft inmiddels vijf cm uitgroei nu alle kappers gesloten zijn.

Voor ons blijft natuurlijk de ham vraag: “Wat zijn de gevolgen van de Corona-crisis voor de fashion industry?”

In de komende vier blog posts zullen we proberen je hier inzicht in te geven en tegelijkertijd met concrete tips en oplossingen te komen.

 

Covid-19 gevolgen op kleding- en modebranche

Eerst onderzoeken we de gevolgen van COVID-19 op de kleding- en modebranche.

Hierbij kijken we naar de vooruitzichten op korte termijn in het licht van het consumentenvertrouwen.

In onze tweede blog kijken we naar een reeks dringende maatregelen om je bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

Vervolgens zullen we gaan kijken naar acties op middellange termijn die tijdens een mogelijke periode van ‘herstel’ kunnen worden ondernomen om de nadelen voor de tweede helft van 2020 te minimaliseren.

Tot slot verkennen we acties op langere termijn om bedrijven sterker te positioneren en zo te kunnen slagen in een post-virus wereld.

Het valt niet te ontkennen dat de COVID-19-pandemie voor een moeilijk jaar zal zorgen.

Voor sommige bedrijven zal overleven een strijd zijn.

Het lichtpuntje waar wij ons gelukkig op kunnen richten, is dat de fashion industry keer op keer bewezen heeft extreem veerkrachtig te zijn.

Wanneer wij samen, onze schouders er onderzetten, gewaagde acties durven te ondernemen, en hoopvol blijven, kunnen we niet alleen deze crisis doorstaan, maar er zelfs sterker uitkomen.

En dat lieve mensen is mijn doel voor 2020.

-X- Suzanne Schaffer